top of page

Munay Ki


We gaan even 500 jaar terug in de tijd.


En werpen ons ´Licht` voor deze keer even op De Q'eros.

Een authentiek, inheems en oud indianen volk uit Andes gebergte dicht in de buurt van de eeuwenoude stad Cusco in Peru.

De Q ´eros beschikken over oeroude spirituele kennis die rechstreeks afkomstig van de Inca´s.

Gewaarschuwd door voorspellingen van de wijze Sjamanen van hun volk, voor komst van mannen met vuurspuwende stokken, trokken zij rond het jaar 1500 de grote hoogte van het Andes gebergte in.

Het was de tijd van De Spaanse inquisitie.

Ze hebben vanaf die tijd op zeer grote hoogte, in volledig isolement geleefd en hielden daar hoog in die bergen, 500 jaar lang hun bijzondere leefwijze in takt.

Verdeeld over een 5 tal dorpen.

De Q´eros hebben altijd geweten dat er weer een tijd zou komen dat zij hun wijsheden, vaardigheden en levenswijze zouden gaan delen met de mensheid. En dat gebeurde dan ook op een moment zo ca. 60 jaar geleden. En ook weer gedreven en trouw blijvend aan de rituele voorspellingen kwamen zij uit hun isolement tevoorschijn, om hun hun grote en zuivere Spirituele kennis, welke nog voor heel groot gedeelte van de mensen hier op Aarde onbekend is, te verspreiden.

Dit heeft er voorgezorgd dat diverse Sjamanen, ook de westerse Sjamanen in contact kwamen met de Laika, de Q'eros Inca medicijnmannen en vrouwen. En door hen is Munay-ki in het westen terecht gekomen.


De Mystieke leer van ´De Andes` wortelt in een duizenden jaren oude traditie, die zijn hoogtepunt had in het Incarijk.

Deze fascinerende spirituele traditie, leert je hoe je een wederzijdse verbinding aangaat met de Kausay Pacha, oftewel, ´de wereld van de levende energieën´.


Zo zien de Inca's de wereld: alle materie heeft een stoffelijk en een energetisch aspect. Dat laatste bestaat uit een 'bel' die mensen, dieren, planten, maar ook gebouwen en steden omgeeft en doordringt. Die bel bestaat uit levende energie, in andere tradities prana, chi of ki genoemd. Die energie is voor iedereen toegankelijk en manifesteert zich in verschillende gradaties van subtiliteit/lichtheid en grofheid/zwaarte. De Andes traditie is een heel open spiritueel systeem en kent geen dogma’s.




Er geldt maar een wet: die van Ayni. Het betekent wederkerigheid; uitwisseling; geven en nemen. In het dagelijks leven en religieuze praktijk betekent Ayni dat alle gezindten een plek hebben, dat er geen strijd is over wat wel en niet mag; dat de uiterlijke vorm van ondergeschikt belang geacht wordt.


Ayni, het principe van wederkerigheid


In de Andes-traditie is Ayni het beginsel van een goede relatie. Ayni: de heilige wederkerigheid van geven en ontvangen. De Inca’s hadden hun politieke, sociale en mystieke stelsel gebaseerd op Ayni, waar hun wijze van voedsel- en arbeidsverdeling en hun landbouwsystemen een mooi voorbeeld van zijn.


Ayni gaat verder, want de heilige wederkerigheid gaat voorbij het menselijke. Ook met Pachamama (de heilige moeder Aarde), de Apu’s (berggeesten), de sterren (de Pleijaden), de bomen, de dieren en de zon hadden de Inca’s een voortdurende wederkerige uitwisseling van energie, want de mens en de natuur waren onafscheidelijk en stonden altijd in relatie met elkaar. Zo kan Ayni wel het hart van de Andes-traditie genoemd worden, het voortdurende wederkerige uitwisselen van energie, diensten en arbeid, het doorgeven van Sami en hierdoor de lichte Levende Energie in beweging houdend.


Nu nog steeds wordt Ayni toegepast in het dagelijks leven in de Andes: het samen delen is het basisprincipe om de eenheid van het leven te ervaren. Vandaag help ik mijn buren op het land en in ruil daarvoor doen zij iets voor mij. Ayni is het beginsel waar het gehele Universum uit is opgebouwd, zonder de heilige wederkerigheid ontstaat er geen leven en is er geen leven.

De Inca mystiek kent geen goed of kwaad, noch positieve of negatieve energie. Er is alleen lichte ("sami") en zware (“hoocha") energie. Als je er goed in thuis bent, kun je jezelf aanleren hoe je de zware energie, die kunnen leiden tot ziekte, depressie en conflicten kunt ‘eten’ en ‘verteren’ of transformeren, waarbij de zware energie afgevoerd wordt naar Pachamama voor wie dit volgens de Andestraditie juist voedsel en een geschenk is.


In het Quechua, (spreek uit Ketsjuwa) een van de oorspronkelijke talen van de bewoners van de Andes, en de taal waarin de Inca kennis voortleeft onder de huidige indiaanse bevolking, bestaat geen los woord voor ‘wil’. Er is alleen een woord dat tegelijk ‘liefde’ en ‘wil’ betekent, omdat die twee begrippen in deze cultuur onlosmakelijk zijn: Munay. Wat je zou kunnen omschrijven als de ‘macht van het hart’ . De macht van het hart is de hoogst gewaardeerde menselijke kwaliteit in de Andes, gevolgd door Llank’ay, de macht van fysieke arbeid en realisatie, en pas daarna Yachay, de macht van - op ervaring gebaseerd - intellect. Een ander groot cultuurverschil - dat heel wonderlijk is gezien onze welvaart en de armoede van de Quechua-indianen - is dat de Andes indianen uitgaan van overvloed en gezamenlijke rijkdom. Er is een onuitputtelijke bron van energie. Dat staat haaks op ons ‘westers’ basisgevoel van schaarste, tekort en concurrentie.


Maar waarom is dit nu allemaal zo belangrijk, vraag je je af.

En wat heeft dit nu allemaal te maken met ons DNA en de activatie daarvan.


Eigenlijk is het heel simpel!

Munay.... oftewel ... ´Ik hou van Jou´

Ik hou van jou uit het diepste van mijn hart. Onvoorwaardelijk.

Leven vanuit je hart is een geschenk voor jezelf en daardoor dus ook voor je medemens.

Door je hart kleur te geven en diep te luisteren naar intuïtie en je gevoel te laten spreken, kleur jij je leven in.


Ayni, het principe van wederkerigheid = What comes goes around!!

Is dat het dan??


Door de tijd heen is deze evolutie als een geleidelijk spiritueel proces op gang gekomen.

Hoe bijzonder is het dan om in je eigen transformerende DNA-activatie proces kennis te mogen maken met het zaad van Inca´s, De Munay-ki.






© Marion Elzinga,

Ymoya Coaching

Zeewolde

bottom of page